Flag of Slovenia Flag of Germany

Klubska temovanja


Slovenska klubska tekmovanja se odvijajo glede na starost igralcev. Začnejo se pri osnovnošolcih (cici rokomet za mlajše in mini rokomet za starejše) in se nadaljujejo od mlajših in starejših dečkov/deklic, kadetov, mladincev do članov ali članic.

Klubske ekipe tekmujejo v pokalnih in številnih ligaških tekmovanjih, razdeljenih po kakovosti. Pri moških poznamo 1. A in 1. B državno rokometno ligo, obe trenutno zavzemata 14 klubov, in 2. državno rokometno ligo, v kateri je trenutno 10 klubov. Ženska članska tekmovanja prav tako uvrščamo v 1. A in 1. B državno rokometno ligo, trenutno z 11 in 5 klubi.

Najmočnejše moško rokometno klubsko tekmovanje, ki ga organizira Slovenska rokometna zveza, deluje na principu dvokrožnega ligaškega tekmovanja: med seboj se spopadejo vse ekipe 1. A državne rokometne lige, enkrat doma in drugič v gosteh.

Prvenstvo je razdeljeno na redni del, končnico za prvaka in končnico za obstanek. Po 22. krogu rednega dela se boljša polovica spopade v 10 krogov dolgi končnici za prvaka, preostali pa v končnici za obstanek. Tako najboljša ekipa v končnici za prvaka postane državni prvak in skupaj z drugouvrščenim nadaljuje v Ligo prvakov, zadnji dve ekipi v končnici za obstanek pa izpadeta v 1. B državno rokometno ligo. Doslej so naslov državnih prvakov osvojili štirje klubi, rekorderji z 20 naslovi pa so rokometaši Celja.

Žensko rokometno klubsko tekmovanje prav tako organizira Slovenska rokometna zveza pri katerem se igra redni del in končnici. Redni del tekmovanja se odvija v obliki trokrožnega točkovnega sistema z 21. krogi. Številke v tretjem delu se dodelijo na podlagi razvrstitve na lestvici po končanem dvokrožnem delu in sicer dobi 1. uvrščena ekipa število ena, drugo uvrščena število dve in tako dalje. V obe končnici se prenašajo vse točke iz rednega dela tekmovanja. V primeru enakega števila točk, se pri končni razvrstitvi upoštevajo vse medsebojne tekme.

Poleg državnih lig letno potekajo tudi moška in ženska klubska pokalna tekmovanja, v katerih sodelujejo vsa članska moštva slovenskih rokometnih lig. V vsakem krogu ekipe odigrajo eno tekmo, na kateri se zmagovalna uvrsti naprej. Na zaključnjem turnirju se spopadejo štiri najboljša moštva: zmagovalca polfinalnih tekem se uvrstita v finale, drugi dve ekipi pa odigrata tekmo za tretje mesto.