Flag of Slovenia Flag of Germany

Rokomet v Sloveniji


Rokomet v Sloveniji velja za najbolj uspešen kolektivni šport v zgodovini države. Izvaja se pod okriljem Rokometne zveze Slovenije, krovne športne organizacije na področju rokometa v Sloveniji. Trenutni predsednik zveze je gospod Franjo Bobinac.

Zveza je bila ustanovljena konec leta 1949 v okviru takratne Rokometne zveze Jugoslavije. Prvi predsednik RZS je bil Vlado Žorž, takrat pa je v Sloveniji delovalo že šest rokometnih klubov: Kladivar - Celje, Polet - Maribor, Enotnost - Ljubljana in še trije klubi na Ptuju, Lendavi in Murski Soboti. Kasneje je rokomet pritegnil vedno večje število privržencev in leta 1975 je bilo v Sloveniji registriranih že več kot 100 moških in ženskih klubov. Prvo republiško prvenstvo v velikem rokometu se je v konkurenci šestih ekip začelo leta 1949 in prvi naslov so osvojili Celjani. Zanimanje za veliki rokomet pa je v petdesetih letih počasi upadalo. Praktično vse ekipe so se v nekaj mesecih preusmerile k malemu rokometu, ki je postajal vedno bolj množičen. V sezoni 1952/53 je bilo odigrano prvo republiško prvenstvo v malem rokometu, leta 1967 pa prvo pokalno tekmovanje.

Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 se je osamosvojila tudi Rokometna zveza Slovenije (RZS) ter že naslednje leto postala enakopravni član evropske (EHF) in mednarodne (IHF) rokometne zveze. V sezoni 1991/92 je bilo odigrano prvo državno prvenstvo v samostojni Sloveniji, prvi državni prvaki so med moškimi postali igralci rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško in med ženskami igralke kluba Belinka Olimpija. Po osamosvojitvi so bile oblikovane tudi državne reprezentance v več kategorijah, ki so začele nastopati na evropskih in svetovnih tekmovanjih, slovenski klubi pa so se v sezoni 1992/93 prvič pojavili v tekmovanju vseh evropskih klubov.